Friday, 30 September 2022

Pulau Pangkor : Hari 3 - Syurga Bilis Mata Biru, Food Court Jeti Lumut, Hasil Laut Jamilah

Assalamualaikum dan hello 🌹

Sambung post Jalan-jalan Pulau Pangkor Hari ke-3. 

Feri balik ke Lumut jam 12.00 tengah hari jadi pukul 10.00 pagi dah check out. Naik van pink RM20. Alkisahnya pakcik van ni datang ke chalet kami, so kami load barang masuk. Tengok-tengok rupanya pakcik tersilap ambil penumpang. Dia datang sebab ada orang book tapi tak pasti yang mana. Kami pula, style gamble, husband yang keluar pagar RPP tahan mana-mana van pink sebab dok call tak dapat-dapat.

Last-last kami kena turunkan balik barang kat area guardhouse, dia nak hantar penumpang yang sebenar. Sebab feri mereka lagi awal. 😅 (Susah nak dapat van pink dari RPP ni jadi kena dapatkan contact ni driver awal-awal so nanti geng-geng ni boleh bantu book mana-mana yang available.)


Return motor sewa

PANGKOR SYURGA BILIS MATA BIRU

Sebab masih ada masa, jalan-jalan di area Pangkor Syurga Bilis Mata Biru berdekatan Jeti. Kwan rekemen beli sini apa-apa yang nak dibawa balik. Ulang alik pusing kedai. Kakak je beli coklat untuk kawan-kawan kelas. Mak tak beli apapun. Sebab fikir banyak dah barang nak pikul naik feri ni. Apa-apa beli di Lumut ajelah.

Anak ada yang kena hadir tusyen, jadi online sahajalah. Orang memang ramai sangat di jeti Pangkor. Tunggu pekerja di situ announce feri jam sekian-sekian, baru beratur masuk. Rezeki pula jumpa burung enggang bertenggek kat pagar jeti 😍

Banyak sangat begnya
Ramai manusiaSampai Jeti Lumut, tak larat nak pikul beg masing-masing, sewa troli je (RM5) angkut barang dari feri ke pintu masuk jeti Lumut. Singgah makan lunch terus di food court di situ. Makanan ok, harga ok.

Troli RM5


Makanan sedap juga

PARKING BERTINGKAT JETI LUMUT

Bayaran parking RM30 untuk keseluruhan tempoh. Bayaran hanya di mesin autopay. Ada 2 mesin autopay tapi 1 je yang berfungsi. Ada kuanter tapi hanya untuk tukar duit. Apa-apa masih bayar di mesin. Patut buka aje la kaunter untuk bayaran tunai sbb mesin autopay nak jumlah ngam-ngam. Tak ada duit baki. Nak bayar sampai RM30 kalau ada duit reject tu aduhai nak marah rasa.


HASIL LAUT JAMILAH

Keluar dari parking terus ke Hasil Laut Jamilah. Nama-nama ikan biliknya menarik. Harga nampak macam tak tetap. Adalah beli beberapa hasil laut. Dah siap membeli belah, singgah stesen minyak untuk solat dan terus gerak balik PJ. 


Jiran Jamilah 😊


Macam-macam nama ikan bilis

Ada air asam boi free

WEST COAST EXPRESWAY (WCE)

Google Maps suggest lalu WCE sebab NKVE dari Sungkai dah jem. WCE memang clear je cuma sangkut satu portion flyover yang belum siap. Dia punya tak bergerak tu sampai tertanya-tanyalah kenapa. Tapi kawan yang handle projek ni cakap dah nak siap part tu. InsyaAllah smooth je nanti perjalanan ke utara.

 

Alhamdulillah selamat tiba di rumah hampir 10 malam. Berhenti banyak kali juga sebab Ali muntah, divert jalan ikut waze sebab jalan jem, singgah RNR di Highway Latar untuk solat maghrib dan beli makanan.  

Post lain yang berkaitan:

Sekian. Wassalam.


No comments:

Post a Comment